Psikoterapi ve Danışmanlıkta TA Tanıtım
Tarih: 24 Şubat 2017 – 18.30
Yer: Porta Eğitim Danışmanlık
Eğitimci: Serkan Kahyaoğlu – Klinik Psikolog
Transaksiyonel Analiz (TA) danışanın ihtiyaçlarını gideren yollar bulması için danışanın kendisi, diğerleri ve dünya ile ilgili algısına bakar. Bir başka deyişle TA insanların yaşamın ilk yıllarından itibaren kendilerine bir “yaşam senaryosu” yazdıklarını ve bu senaryoyu birlikte oynayacakları oynayacak rol arkadaşları bulduklarını iddia eder. Eric Berne’in deyişiyle “prens ve prenses olarak doğan” insanların nasıl kurbağaya dönüştüklerini ve tekrar nasıl “prens ve prenses olabilecekleri ile ilgilenir. Kısaca kişiliğe ve ilişkiler bakış için bir yaklaşım sunar. Bunu yaparken aşağıdaki 3 temel önermeyi önemser:
- İnsanlar iyidir, yeterlidir.
- Herkes düşünme kapasitesine sahiptir.
- Herkes kendi yaşam planı (senaryosu) için kararlar alabilir, ve bu kararları değiştirebilir.
Bu eğitimde terapist ve danışmanların, seanslarda kullanabilecekleri TA bakış açısı, kavramları ve dolayısıyla geliştirebilecekleri yöntemlere odaklanılmaktadır.
Aşağıda kısaca açıklanan her kavram eğitimde; terapide yaşanan gerçek vakalarla açıklanmakta, katılımcıların içselleştirmeleri için çeşitli alıştırmalarla deneyimlenmekte ve katılımcılardan gelen örneklerde uygulama seçenekleri ile işlenmektedir.
- Terapininin amacı: Farkındalık, içtenlik ve kendin olabilme: Otonomi
- Temel İhtiyaç Üçgeni: Kabul, yapılandırma ve ilişkide kendini ve diğerini tanımlama ihtiyacı
- Kabul İletisi ve Sürücüler: Kabul edilmek için kullanılan 5 temel yöntemi
- Ego Durumları: Çocuk, Yetişkin ve Ebeveyn Ego durumları
- Pasiflik Davranışları ve Sembiyoz: Sorunu çözmeme davranışlarını ve bağımlı olmanın nedenleri, sonuçları
- Psikolojik Oyun: Kendini ve diğerini duygusal olarak manipüle etme; suçlayıcı, kurtarıcı ya da kurban olmanın nedenleri ve sonuçları
EĞİTİMİN UYGULAMA YÖNTEMİ: Eğitim her başlık için “teori/kavram-örnek vaka çözümlerinin sunulması- kavramla ilgili alıştırmalar- katılımcıların kavramla ilişkili vakaları üzerinde tartışma ve yöntem geliştirmesi” adımlarıyla uygulanır.